Röviden: amilyen hamar csak lehet ...  2 év+

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények a szülők és a szakemberek között egyaránt. Azt vettem észre, hogy általában a szakemberek és a tapasztalat nélküli szülők nem támogatják a korai nyelvtanulást (nem feltétlen csak angolnyelv, legyen ez az én mániám - mint szerző - ANGOL, ANGOL, ANGOL).

Különböző érveket hallottam már: összezavarja a gyermeket, nem fog tudni egy nyelvet se beszélni tökeletesen, stb..

Ellenpélda rengeteg van: minden család ahol az egyik szülő idegen nyelvet beszél. Az eredmény irigylésreméltó, a gyerek úgy tanult meg anyanyelvi szinten beszélni két vagy több nyelvet, hogy azt észre se vette. Való igaz, hogy a nyelveket gyakran keveri és nem tudja, hogy kivel milyen nyelven beszélhet de legyen ez a legnagyobb gond, majd idővel rájon. A lényeg, hogy van miből választani :)

Na jó de hogy és hol tanuljon?

Induljunk ki abból, hogy a gyerek még nagyon pici. Kezdjünk el angolul beszélni hozzá, nézzen angol meséket, hallgasson angol hanganyagot. Ha a kedves szülő nem beszél angolul vagy csak kicsit (és gátlásos), ez sem szabhat akadályt, hisz elég csupán szavakat, bizonyos kifejezéseket ismételni.

Ha a gyerek belép a bölcsis vagy ovis korba keressünk neki egy olyan ovit ahol csak angolul beszélnek és az óvónők is eredeti szép angollal beszélnek. Ez biztosítja az angol nyelvű környezetet ahol rá van késztetve, hogy másik nyelvet beszéljen egész nap. Bár a fejlődés gyorsasága egyénektől függ mégis hihetetlen gyors.

Mindezentúl a gyermek kis csoportos személyreszabott képzést kap egy barátságos környezetben ahol a nyugati értékrend tanítása is része a programnak. Nem ritka a 10-15 különböző nemzetiségü óvodás egy ilyen angol nyelvü oviban.

Noha ezek az ovik általában költségesek, érdemes mégis megfontolni. Léteznek alapítványi óvodák ahova szorult helyzetben levő gyerekek ingyen járhatnak. Ha megtehetjük de nehézséget okoz a havidíjat kifizetni akkor is érdemes átgondolni mert a befektetés többszörösen megtérülhet. Késöbb az iskolában nem lesz szükség külön órákra. A gyerek gyorsabban fog tanulni, több szabadideje lesz amit más hasznos elfoglaltságra tud fordítani.


Az English Garden Pre-School tökéletes választás lehet azoknak akiknek útba esik a Népliget. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-valosag.blog.hu/api/trackback/id/tr17998687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása